Contemporary Garden, Manchester

The challenge with this Manchester garden, were the levels. The before and after photograph shows how dramatic this was! This couple with a young family needed to link the house and upper terrace to the large garden (with lawn and kid’s play area) in a stylish way. The scheme had to be contemporary using decking, rendered walls and sleek natural sandstone paving.

The idea of a circular desk evolved fairly quickly in the design process. The clients had seen one of our earlier ones and this dictated the use of a curved, almost Art Deco, rendered wall .

The deck extended through four steps, still respecting the tapered look of the deck itself. Each of the 250 pieces of yellow balau hardwood had to be individually machined …phew!! The result was worth it producing a fully integrated design where everything ‘hangs together’

The planting was minimal, just a few topiary shapes using dwarf olive trees, and drifts of black stemmed bamboo (phyllostachys nigra)against the new stylish horizontal slatted fence.

Lighting was important (as ever when rendered walls are used) and a series of LED deck lights were used around the circumference of the deck, and LED uplighters wherever the planting needed to be accented.

ENQUIRE