Waqas_b_and_a-e1385053934657

A Contemporary Family Garden in Manchester

Before and after images always tell a story. When we show finished images of a wonderful new garden, few people get a good idea of the amount of work involved and the hours of design and preparation that goes into the finished project.

This garden shows a big contrast between the two, with the image below showing work in progress.

The original garden was slightly sloping, and needed some raised beds and the inclusion of two stainless steel water features to add extra ‘wow’ factor. Since the byword was ‘contemporary’ even the fencing had to be replaced with half of it being rendered wall and the other some very nice slatted fencing.

We had used this soft red colour on rendered walls before with great success and it tones in really well with the off white of the main (‘safe’) colour.

Planting is fairly minimal with grasses, bamboos and cordylines featuring strongly throughout.

The lighting was tricky as we wanted to achieve this ‘layered’ look by lighting behind the freestanding red walls as well as in front of the water features themselves.

waqasbefore

The garden under construction, this shot shows the substantial retaining wall that had to be put in place in order to create a level site, before the actual construction of the garden could begin.